Wat doen zes vrouwen in een land als Colombia? Op zoek naar de mooiste en beste koffieplantages!
Onder dit motto trok ik samen met vijf collega koffiebranders/barista’s naar één van de grootste koffieproducerende landen ter wereld, Colombia. Niet om de commerciële koffie en -plantages van nader bij te bekijken, neen, voornamelijk om onder begeleiding van onze koffie-importeur 32cup de lokale koffieboeren te gaan bezoeken waar wij onder andere onze specialty coffee vandaan halen. De opportuniteit om die ene koffie die je verkoopt in je eigen winkel in het centrum van Eeklo ook daadwerkelijk tot stand te zien komen in het land van oorsprong zoveel kilometers hier vandaan is effectief goud waard. De liefde en zorg waarmee de boeren hun plantjes dag in dag uit laten ontwikkelen tot ons zwart drankje is een beleving die elke koffieliefhebber waar ook ter wereld minstens één keer in z’n leven moet hebben meegemaakt.
Waar kan je koffieplantages terugvinden? Simpel, de meeste en beste regio’s vind je meestal rond de evenaar. Dus maak in je volgende reis naar tropische oorden zeker plaats voor een bezoek aan een lokale koffieboer om onder andere volgende beleving van dichtbij te kunnen meemaken:
Het was ergens midden in onze reis, we hadden al een wondermooie trip te paard gedaan tussen de koffieplantages, bezochten een aantal lokale koffiebars, bezochten het grootste verdeelcentrum van ruwe koffiebonen,… en logeerden nu op een idyllische plek, Haciënda La Venecia, te midden van een uitgestrekte koffieplantage. Overal waar ik keek zag ik koffie koffie koffie omringd door de mooie, ietwat woeste, natuur die typerend is voor het Colombiaanse binnenland. Reeds bij het ochtendgloren werden we verwacht te midden van deze koffieplanten. We kregen een uitleg en demonstratie van hoe we het door de koffieplukker meegebrachte plastieken zeil rondom ons heen konden bevestigen. Is dit nodig vroegen we ons luidop af. Na een paar minuten op de gladde en steile wanden van de koffieplantages begon ik aan de lijve te ondervinden waarom dit zeil van pas kwam en waarom de gummie laarzen die we altijd meenemen op koffietrip handig waren.
Mijn toffe gezelschap en ikzelf bevonden ons verspreid tussen de koffieplanten en de helpende koffieplukkers en ik keek om me heen en voelde me oprecht gelukkig. Het gezang van de koffieplukkers en de vrijheid die dit gezang met zich meebracht, blijven op mijn netvlies gebrand. Respect voor deze mensen die dag in dag uit, bijna machinaal, dezelfde geroutineerde plukbeweging uitvoeren en opgewekt en blij hun dag doorkomen. Het tempo en de precisie waarmee ze hun werk uitvoeren is bewonderenswaardig. Ze laten geen enkele koffiebes op de grond vallen uit schrik voor eventuele ziektes wat de oogst van hun koffieboer zou kunnen doen mislukken en zichzelf werkonzekerheid zou opleveren. Je moet weten dat deze plukkers per kilogram betaald worden en uiteraard wordt de kwaliteit hierbij gecontroleerd. Na meer dan drie uur zwoegen, namen wij het voor bekeken en waren we zeer tevreden met onze ‘oogst’, slechts een paar kilootjes koffiebessen. Wat niets is als je bedenkt dat de bes nog voor een groot deel van het gewicht zorgt en uiteindelijk nog moet verwijderd worden voor wij, als koffiebrander, ermee aan de slag kunnen.
DUS sta aub bij je volgende kopje koffie eventjes stil bij het niet evidente werk die koffieboeren elke dag uitvoeren en de niet evidente weg die de koffiebes/boon reeds heeft afgelegd om iedere ochtend terug in uw tas te kunnen verschijnen. Wonderbaarlijk mooi EN lekker!
x
Nele